Cas Waterman

 

Cas Waterman liep jarenlang met een schilderkist door de heuvels van Wales, de dalen van Yorkshire en langs de rivieren in eigen land en raakte in de ban van de zondeval. Vooral binnen dit thema maakt hij zijn schilderijen.

De kleuren in zijn schilderijen stralen een atmosfeer uit van dromerigheid en de lichtval, hoog van boven, trekt de aandacht. Toch zijn de vrouwen geen van allen de perfecte godinnen en sierlijke op standbeelden lijkende edelvrouwen. Deze vrouwen leven en zijn zo weergegeven dat je er geen moment aan twijfelt met bestaande personen te maken te hebben die de schilder kent. Soms schildert Cas Waterman zijn muzen tegen een monochrome achtergrond, soms plaatst hij ze in een wonderlijk landschap of tegen een decor dat zo uit een roman van de ridders van de ronde tafel afkomstig lijkt. Zo komen ze los van het vertrouwde en wordt de aandacht op hen gevestigd.

Cas zegt zelf over zijn werk : 'Mijn werk valt binnen de traditie. Ik gebruik eigeel, wit ophoging en lood. Niet om zo knap mogelijk de stofuidrukking neer te zetten maar om indringend weer te geven wat voor mij de grondlaag achter de schilderkunst is; Het als waar afbeelden van een illusionistische voorstelling binnen de uiterste grenzen van het schilderij.

Werk van Cas Waterman is o.a. opgenomen in de collectie van museum Mohlmann te Appingedam.